DA Drogisterij Doolaege - Axel

De Drogist

Uw drogist kijkt graag in uw medicijnkastje
Geneesmiddelen zonder recept? Uw drogist helpt

In Nederland kunt u een aantal geneesmiddelen kopen bij de drogist. Dit zijn geneesmiddelen waarvoor u geen doktersrecept nodig heeft. U bepaalt daarbij dus zelf wanneer u iets nodig heeft om uw klachten te verlichten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u dan het juiste geneesmiddel koopt. Uw drogist kan u daarbij adviseren, zodat u zich snel beter voelt.

Welke geneesmiddelen kunt u kopen bij de drogist?
Geneesmiddelen die u zonder recept kunt krijgen, zijn bijvoorbeeld pijnstillers, hoestdranken, maagtabletten en diverse zalven. Zoals gezegd zijn er echter heel veel verschillende geneesmiddelen in verschillende verpakkingen. Uw drogist geeft u daarom graag advies over welk middel het beste helpt bij uw klacht, ook als u daar misschien niet direct zelf naar vraagt. Als u namelijk een verkeerd geneesmiddel koopt, gaan uw klachten niet weg. Ze kunnen zelfs erger worden.

Welke vragen zal de drogist u stellen?
De drogist stelt u vier vragen om u op maat te kunnen adviseren. Als u deze vragen kunt beantwoorden, is de kans klein dat u een verkeerd geneesmiddel koopt.

Voor wie is het geneesmiddel?
Is het voor uzelf? Of voor uw kind? Of juist voor iemand op oudere leeftijd?

Wat zijn precies uw klachten?
Waar heeft u last van? Hoe zien uw klachten eruit?

Hoe lang heeft u deze klachten al?
Hoeveel uren, dagen of weken bent u al ziek?

Wat heeft u al aan de klacht gedaan?
Heeft u al geneesmiddelen gebruikt? Bent u al naar de huisarts geweest?

Op basis van uw antwoorden kan de drogist u een goed advies geven.

Wat moet u weten van geneesmiddelen?
Elk geneesmiddel wordt verkocht met een bijsluiter. Bijsluiters zijn meestal in het Nederlands geschreven en staan vaak vol met medische termen. Uw drogist kan u uitleggen wat de informatie precies inhoudt en u mag daar ook altijd om vragen. Het is belangrijk dat u de volgende informatie heeft over een geneesmiddel voordat u het gaat gebruiken:

· De gebruiksaanwijzing vertelt u hoe u het geneesmiddel moet gebruiken. Bijvoorbeeld of u het moet doorslikken met wat water. Of dat u het op uw huid moet smeren of druppelen.

· De dosering vertelt hoe vaak u het geneesmiddel moet gebruiken, hoeveel u moet gebruiken en op welke tijden. Bijvoorbeeld drie keer per dag twee pillen direct voor het eten. Als u een geneesmiddel te veel of te weinig gebruikt, kunnen uw klachten erger worden. Volgt u dus altijd de dosering.
Het is ook belangrijk om te weten hoe lang u het geneesmiddel mag gebruiken. Een neusspray voor een verstopte neus mag u bijvoorbeeld niet langer dan één week gebruiken.

· De werking is wat het geneesmiddel doet met uw lichaam. Bijvoorbeeld de pijn stillen of het hoesten stoppen.

· Veel geneesmiddelen hebben een bijwerking. Dat betekent dat ze naast de werking nog andere effecten hebben op uw lichaam. Als u te veel pijnstillers slikt, kunt u bijvoorbeeld duizelig of misselijk worden.

· De drogist wil graag weten of u al andere geneesmiddelen gebruikt, voordat u een nieuw middel neemt. Sommige geneesmiddelen hebben namelijk een wisselwerking. Dat betekent dat u ze niet tegelijk mag gebruiken met sommige andere geneesmiddelen, want dan wordt u juist ziek of krijgt u last van bijwerkingen.

· Niet alle geneesmiddelen kunt u lang bewaren. Soms blijft een geneesmiddel maar een beperkte tijd goed en moet u het daarna weggooien. Te oude geneesmiddelen gebruiken, kan u juist ziek maken.

Als u deze informatie heeft over een geneesmiddel, kunt u het gaan gebruiken. Als u iets niet zeker weet, kunt u het altijd aan uw drogist vragen.

Wat kunt u doen als u niet goed Nederlands spreekt of leest?
Het kan zijn dat u niet goed Nederlands spreekt of leest. Misschien stuurt u daarom iemand anders naar de drogist om uw geneesmiddelen te kopen. Bijvoorbeeld een familielid. Zorgt u er dan voor dat deze persoon precies aan de drogist kan vertellen welke klachten u heeft. Denkt u er wel aan dat de drogist geen geneesmiddelen mag verkopen aan kinderen onder de 13 jaar.
Het beste is om zelf naar de drogist te komen samen met iemand die voor u kan vertalen. Bijvoorbeeld een familielid of collega. Als u een van uw kinderen laat vertalen, neemt u dan een kind mee dat ouder is dan twaalf jaar en de vragen van de drogist goed kan begrijpen.
U kunt ook een tekening gebruiken om te laten zien waar u last van heeft. Bijvoorbeeld door een lichaam te tekenen en aan te wijzen waar u precies pijn heeft.
Wanneer u dringend advies nodig heeft maar niemand heeft om voor u te vertalen, kan de drogist de Tolkentelefoon bellen. Een tolk vertaalt dan aan de telefoon tussen u en de drogist. Deze tolk is zeer betrouwbaar en uw privacy is altijd gewaarborgd.

U krijgt het er gratis bij
Ook bij ons, DA Drogisterij Doolaege,
bent u altijd en van harte welkom met uw vraag om advies. We geven het u er gratis en voor niets bij. Omdat het erbij hoort. Omdat het erbij moet. Omdat we ervan afweten.